Εξωτερικό

Σμύρνη

Σμύρνη | 5 Ημέρες | Αεροπορικώς

1η Ημέρα: Σμύρνη
Συγκέντρωση στο σχολείο και μεταφορά στο αεροδρόμιο, όπου θα ακολουθήσει πτήση για Σμύρνη. Άφιξη στο αεροδρόμιο “Menderes” και ακολουθεί ξενάγηση της πόλης, το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Τουρκίας, όπου γεννήθηκε ένα από τα πιο σημαντικά είδη αστικού τραγουδιού, το Ρεμπέτικο. Είναι μία πόλη όπου ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας του παρελθόντος της είναι εμφανής ακόμα και σήμερα. Θα επισκεφτούμε το λιμάνι (PΑSPORT) τη διάσημη πλατεία του ρολογιού, στην απέναντι όχθη το ΚΟΡΔΕΛΙΟ, την περιοχή του ΑΛΣΑΝΤΖΑΚ (ALSANCAK) και τα γραφικά σοκάκια της. Χρόνος ελεύθερος για ψώνια στη φημισμένη κλειστή αγορά. Στη συνέχεια μεταφορά στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση στα δωμάτια. Δείπνο & διανυκτέρευση.

2η Ημέρα: Έφεσος | Σπίτι Παναγιάς | Κιρκιτζέ
Μετά το πρόγευμα θα ξεκινήσουμε για την καλύτερα διατηρημένη αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας την ΕΦΕΣΟ. Ο άφθονος χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας, μας επιτρέπει τη συστηματική παρατήρηση των σπουδαίων μνημείων ανάμεσα στα οποία βρίσκεται ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, ο Ναός της Αρτέμιδος. Επίσκεψη στο σπίτι στο οποίο ανάμεσα στα έτη 37 μ.Χ. και 45 μ.Χ., ο Απόστολος Ιωάννης έφερε την Παναγιά. Θα βρεθούμε στο μέρος στο οποίο η Παρθένος Μαρία έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της και ολοκληρώνοντας την επίσκεψή μας θα πάρουμε αγίασμα από τις κρήνες που βρίσκονται στο χώρο. Συνεχίζουμε για το χωριό ΚΙΡΚΙΝΤΖΕ, γνωστό κι από το μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα» που χαρακτηρίστηκε ως το βιβλίο της σύγχρονης Μικρασιατικής εξόδου. Βόλτα στο γραφικό χωριό με τη μοναδική αρχιτεκτονική και τα παραδοσιακά σπίτια. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο & διανυκτέρευση.

3η Ημέρα: Αϊβαλί | Πέργαμος
Πρωινό στο ξενοδοχείο και η σημερινή ημέρα περιλαμβάνει εκδρομή στο Αϊβαλί και την Πέργαμο. Πρώτη μας στάση οι Κυδωνίες (Αιβαλί). Η πόλη, αποτέλεσε σύμβολο της προσφυγιάς του 1922. Σήμερα είναι ένα αναπτυσσόμενο αστικό κέντρο, το οποίο διατηρεί ακόμα αρκετά από τα ελληνικά του στοιχεία. Αποτελεί το εμπορικό κέντρο της περιοχής, μετά το Αδραμύττιο. Πολλοί από τους ηλικιωμένους κατοίκους της πόλης εξακολουθούν να μιλούν Ελληνικά, ενώ πολλά τούρκικα τεμένη είναι πρώην ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες. Χαρακτηριστικός είναι ο ωραίος αιγιαλός στο μυχό του που λεγόταν “Φάληρο”, με ωραία λουτρά, καθώς και το προάστιο “Γενιτσαροχώρι” όπου και οι άλλοτε εσωτερικοί λιμένες Αγιά Παρασκευή και Πασά-λιμάνι. Στη συνέχεια αναχώρηση για την Πέργαμο για να θα θαυμάσουμε την Ακρόπολη με τη φημισμένη Βιβλιοθήκη. Εδώ θα δούμε τη βάση του Βωμού του Δία, το Τέμπλο της Αθηνάς και τα ερείπια του ναού του Διονύσου. Ακολουθεί ξενάγηση στον χώρο του Ασκληπιείου, ενός από τα κέντρα της αρχαιότητας που δημιουργήθηκε προς τιμήν του θεού της ιατρικής, Ασκληπιού. Αργά το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο & διανυκτέρευση.

4η Ημέρα: Βουρλά | Αλάτσατα | Τσεσμέ
Μετά το πρόγευμα θα ξεκινήσουμε για να ακολουθήσουμε μια πανέμορφη διαδρομή στα παράλια της Μ. ΑΣΙΑΣ. Θα γνωρίσουμε παλαιά ελληνικά χωριά και κωμοπόλεις όπως τα BΟΥΡΛΑ (με την οικία του μεγάλου εθνικού μας καλλιτέχνη ΣΕΦΕΡΗ) για τα οποία είχε γράψει «Τα Βουρλά ήταν για μένα ο μόνος τόπος που και τώρα ακόμη, μπορώ να ονομάζω πατρίδα, ο τόπος όπου βλάστησαν τα παιδικά μου χρόνια». Στη συνέχεια θα βρεθούμε στα πανέμορφα ΑΛΑΤΣΑΤΑ (σπουδαίο αναπαλαιωμένο οικιστικό παράδειγμα). Θα μας συγκλονίσει η ανεπανάληπτη φυσιολατρική εικόνα, τα περιβόλια, οι εκπληκτικές παραδοσιακές κατοικίες και η ηρεμία του τοπίου. Θα ολοκληρώσουμε τη διαδρομή μας στο πανέμορφο ΤΣΕΣΜΕ, σπουδαίο λιμάνι με άπειρες επιλογές διατροφής και αγορών. Επιστροφή στο ξενοδοχείο το απόγευμα. Δείπνο & διανυκτέρευση.

5η Ημέρα: Σμύρνη | Επιστροφή
Μετά το πρόγευμα μεταφορά στο αεροδρόμιο, όπου θα πάρουμε την πτήση της επιστροφής μας. Άφιξη & μεταφορά στο σχολείο.